Природні комплекси морів України
|
В Україні є два природних комплекси морів:
- Чорне море;
- Азовське море.
Чорне море
Чорне море:
- басейн Атлантичного океану;
- площа - 422 тис. км2;
- середня глибина - 1271 м.;
- максимальна глибина - 2245 м.;
- найбільший півострів - Кримський;
- найбільші затоки - Каламітська, Каркінітська, Джарилгачська, Феодосійська;
- протока - Керченська (з'єднує Чорне море з Азовським);
- річки, які впадають у межах України - Дніпро, Південний Буг, Дністер, Дунай.
Клімат Чорного моря:
- значна частина моря у субтропічному поясі;
- зима волога і тепла (у січні температура поверхневих вод +8...+9 °C);
- температура поверхневих вод влітку - +24...+26 °С;
- середня кількість опадів - від 200-600 до 2000 мм (зростає із заходу на схід).
Води Чорного моря:
- середня солоність - 21,8 ‰;
- на глибині більше ніж 50-100 м. насичені сірководнем.
Природні ресурси Чорного моря:
- більше ніж 180 видів риби (особливе промислове значення мають скумбрія, хамса, кефаль, ставрида, камбала);
- більш ніж 300 видів водоростей;
- безхребетні - креветки, мідії, устриці;
- запаси нафти та природного газу;
- лікувальні грязі;
- зручні для кораблів бухти.
Азовське море
Азовське море:
- басейн Атлантичного океану;
- площа - 39 тис. км2;
- середня глибина - 4-7 м;
- максимальна глибина - 14 м;
- протока - Керченська (з'єднує Азовське море з Чорним);
- затока - Сиваш;
- річки, які впадають у межах України - Дон, Молочна, Берда та ін.
Клімат Азовського моря:
- помірний пояс;
- температура поверхневих вод взимку - до 0…+3 °С;
- температура поверхневих вод влітку - від +25…+30 °С;
- середня кількість опадів - від 340 до 500 мм (збільшується зі сходу на захід).
Води Азовського моря:
- середня солоність - 13,8 ‰ (останнім часом збільшується, через те що скорочується річковий стік головних річок);
- у холодні зими повністю покриті кригою.
Природні ресурси Азовського моря:
- 79 видів риб (особливе промислове значення мають оселедець, тюлька, бички, хамса;
- запаси природного газу та нафти;
- запаси залізних руд;
- кухонна сіль.
|